CFL: Kолежанският футбол на прага на големите промени

Свали статията от тук: ncaaf.zip (5 downloads)

Предстоят драстични промени в конференциите от догодина

 

Сезонът в колежанския футбол започна миналата събота, но истинският старт е тази седмица. Точно 131 колежа в Първа дивизия потеглят с различни цели в година на преход. Предстоящите промени в числеността и състава на повечето конференции ще разместят из основи пейзажа в NCAA, но точно тази година драстични промени в списъка на претендентите за националната титла не се очакват.

По традиция, всички прогнози за шампион започват и завършват с Алабама Кримзън Тайд. „Аленият прилив” бе поставен под № 1 в миналогодишните плейофи, но загуби от Джорджия с 33:18. И това бяха първите знаци, че с дългогодишното господство изглежда е свършено.

Колежанският футбол е един от над 30-те вида спорт за които WINBET предлага пазари за залози на сайта winbet.bg.

Легализиране на плащанията по рекламни договори на играчи от колежанските отбори сложи край на предимството на Алабама, които си купуваха най-добрите играчи в страната, въпреки че официално ги водеха аматьори. И тенденцията е университетите с по-дълбоки джобове да печелят в наддаването и постепенно да ги изпреварят. Инерцията със сигурност ще задържи Алабама в челото и през следващите години, но за този сезон WINBET предлага „Алабама брой победи в редовния сезон над 10.5” при коефициент 1.35*.

Първият двубой на вицешампионите е в събота срещу Юта Стейт Агис. „Земеделците” се измъчиха зловещо през миналата седмица срещу слабаците Кънектикът и в средата на последната четвърт водеха с едва четири точки преди да спечелят с 31:20. „Алабама -41.5 точки” е оценено на 1.80. Но щом Кънектикът записаха цели 245 ярда по земя, мачът в събота има потенциал да се превърне в кървава баня за гостите.

Миналогодишните шампиони Джорджия Булдогс играят на „неутрален терен” в Атланта срещу Орегон Дъкс. „Булдозите”, както всеки отбор от Югоизточната конференция, манипулират правилата по отношение броя на домакинствата си през сезона и за този мач ще пътуват на само 110 км от дома, при това без да напускат пределите на своя щат.

Орегон са отборът на „Найки”, но са с нов треньор и времето за адаптация няма да е кратко. „Джорджия -16.5 точки” е с коефициент 1.80, а тук препоръчително е също „Джорджия брой точки над 34.5” за 1.85. Защото дори при напусналия през януари треньор Марино Кристобал „патоците” никога не обръщаха основно внимание на защитата, а и обичат да превръщат всеки мач в надвкарване.

Извън Югоизточната конференция, Охайо Стейт изглеждат най-стойностни като съперници на Алабама и Джорджия. „Кестените” завършиха миналия сезон с десет победи и две загуби, което по техните стандарти бе направо упадък. На старта на този очакванията са не само за редовен сезон без поражение, но и за двуцифрени победи във всяка от срещите. Първата от тях е срещу петите в ранглистата за 2021 г. Нотр Дейм Айриш. Макар и дерби на първата седмица, мачът в Кълъмбъс може да бъде решен още преди почивката.

Охайо Стейт Бъкайс са водени от фаворита за трофея „Хайсмън” и считан за най-добрия играч в колежанския футбол Си Джей Страуд (WINBET предлага коефициент 3.05 за спечелването на наградата от куотърбека на „кестените”) и са длъжни да отправят послание към гласуващите за отличието. Победа за домакините е оценена на 1.11, а добрият залог тук е „Първо полувреме Охайо Стейт – 9.5 точки” за 1.80.

Всички предложения на WINBET за срещите по амарикански футбол за университетски отбори са на winbet.bg ->

Клемсън Тайгърс също са готови да се намесят в борбата за титлата след слабата 2021 г. „Тигрите” са шампиони от 2016 и 2018 г., но с три загуби през миналия сезон останаха далеч от плейофите. От куотърбека Ди Джей Уангалелей се очаква прогрес тази година, а домакинството срещу Джорджия Тех Йелоу Джакетс в понеделник ще е добра тренировка.

„Жълтите сака” са сред най-слабите отбори в конференция „Атлантик Коуст” и с тях Клемсън ще избършат пода. „Клемсън -21.5 точки” се предлага за 1.85, а за препоръчване е „Първо полувреме брой точки над 23.5” за 1.72.

Старо правило в колежанския футбол е, че нападението изпреварва защитата и в доста мачове резултатите са почти баскетболни. Добър пример в това отношение се очаква да е двубоят в събота Норт Тексас Мийн Грийн – Садърн Методист Мустангс (СМУ). Гостите са нов треньор, но дори напускането на Сони Дайкс няма да промени ДНК-то им. „Мустангите” обичат да мятат топката наляво и надясно, а двубоят със Северен Тексас е и регионално дерби.

Тук „СМУ брой точки над 40.5” с коефициент 1.80 е повече от задължително, а „Брой точки над 68.5”, оценено на 1.85 също не би трябвало да е предизвикателство.

*Коефициентите са валидни към 13:00 ч. на 1 септември 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.