Полуфинали с голяма разлика в класите в АФЛ

Свали статията от тук: afl-semifinals.zip (12 downloads)

Изненадващи участници във финалната четворка

Австралийският футбол продължава да бъде сред най-екзотичните възможности на сайта winbet.bg, където е един от над тридесетте вида спорт, за които WINBET предлага пазари за залози. Австралийската футболна лига (АФЛ) пък е най-интересното състезание в този спорт и една от трите най-важни спортни лиги в Австралия и региона.

Създаден през XIX в. като начин за поддържане на форма извън сезона на играчите от много популярния в Австралия крикет, най-близкият „роднина“ на австралийския футбол е т. нар. галски футбол, популярен в Ирландия.

За повечето хора извън двете страни обаче, австралийският футбол най-вече напомня на ръгби, заради формата на топката, с която се играе както с ръце, така и с крака и заради начина, по който се изчисляват отбелязаните точки. Приликите обаче свършват дотук, защото този спорт се играе на овалния терен за крикет, чийто размер е приблизително два пъти по-голям от обикновено футболно игрище, подаванията напред са разрешени и макар че е контактен спорт, в него няма обичайните за ръгбито скръмове.

Големият терен предполага и повече играчи в отборите, затова в австралийския футбол те са по 18. „Вратите“ са доста различни и от футболните, и от тези в ръгбито – четири високи стълба в двата по-тесни края на овалния терен. Когато топката премине между двата средни стълба, без значение дали е докоснала земята зад гол-линията или не, това е „гол“ и носи 6 точки, а ако премине между среден и краен стълб, това е „бихайнд“ и носи 1 точка. Няма значение дали топката е докоснала земята. Мачовете траят по 80 минути чисто игрово време, разделени на четири части по 20 минути.

Спортът е много динамичен и резултатите от мачовете често изглеждат като баскетболни. Въпреки честите (понякога тежки) сблъсъци между играчите на двата отбора, подобно на ръгбито има доста и много строги правила, които целят да предотвратят излишната грубост, още повече, че играчите не ползват почти никакви предпазни средства.

Както всяка година, така и през 2022 г. септември е месецът, в който най-добрите четири отбора от АФЛ играят полуфиналните плейофи, за да определят кои два тима (от общо 18 в лигата) ще достигнат до Големия финал.

През тази година само един отбор от миналогодишните полуфиналисти достигна голямата четворка. Но точно Бризбън Лайънс минават за най-малко вероятните участници в Големия финал. Все пак, „лъвове” или не, при съперник като Джийлонг Катс, с такава дълга поредица победи, ще се иска повече от чудо за удължаване на сезона.

Джийлонг КатсБризбън Лайънс

Джийлонг са в невероятна серия от 14 поредни победи. „Котараците” за последно загубиха на 14 май (90:80 от Сейнт Килда Сейнтс). Те завършиха редовния сезон на върха с осем точки преднина, а в плейофите надиграха Колингууд Мегпайс със 78:72, за да стигнат полуфиналите. Бризбън единствени участваха в два мача „Победи или си тръгни” и хвърлиха гоямата бомба миналия петък, отстранявайки вторите от редовния сезон Мелбърн Димънс (92:79).

По-рано през този сезон Джийлонг спечелиха срещу „лъвовете” с 80:70, като двата отбора вкараха по 11 гола, но бихайндите надуха разликата. Иначе това са двата най-резултатни отбора през сезона, но защитата на домакините е смразяваща и от началото на юли насам те допускат средно едва по 64 точки средно.

Джийлонг почиваха миналата седмица, а в плейофите това е от огромно значение. Дори със завръщането от контузия на Оскар МакИнърни, Бризбън са явен аутсайдер. Коефициентът на WINBET за тяхна победа е 3.50* срещу 1.25 за Джийлонг. Тук следвайки споменатите статистики за резултатността „Бризбън Лайънс брой точки под 67.5” за 1.85 звучи разумно. Друг обещаващ залог е „Джийлонг -5.5 точки първа четвърт”, предлаган също за 1.85.

Всички предложения на WINBET за срещите от АФЛ са на winbet.bg ->

Сидни Суонс– Колингууд Мегпайс

Само Сидни могат да се мерят като серия победи с еталона Джийлонг, въпреки че тяхната към момента е от само осем. „Лебедите” изтърваха на косъм домакинското предимство в първия кръг на елиминациите, но си отмъстиха на изпреварилите ги Мелбърн с победа като гости 91:69.

Година след като завършиха предпоследни, Колингууд се завърнаха в плейофите и се разправиха миналата седмица с Фримантъл Докърс (79:59). Те са най-често игралият в Големия финал отбор в цялата история на АФЛ, но тук почти всичко говори срещу тях. Точно Сидни спряха серията им от 11 поредни победи на 14 август (77:50), а последният успех на Колингууд в това съперничество е от COVID-ната 2020 г.

Сидни са явен фаворит с коефициент за победа в WINBET 1.36, но хендикапът е смущаващо висок. И двата отбора са подчертано дефанзивни, затова препоръчителните пазари са „Колингууд +17.5 точки” за 1.85 и „Брой точки под 164.5” за 1.90.

*Коефициентите са валидни към 8:30 ч. на 15 септември 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.